planning budapest – nov 2012

3-8 nov 2012

Ziua 1. (3 nov) Drum Bucuresti (04:00) – Budapesta (15:00)
Cazare
ADDRESS AGAPE APARTHOTEL (0-24 hours): 1072 Budapest, 7th district
Akácfa utca 12-14. RECEPTION: first floor 111. (push doorbell 05.)

- Andrássy Avenue cu Piata eroilor in capat
Infiintata in 1896 pentru a marca aniversarea de 1000 de ani a Ungariei, Piata Eroilor (Hősök tere) este cea mai mare si impresionanta piata a orasului. Localizata la sfarsitul Bulevardului Andrássy si in apropierea Parcului Orasenesc, Piata Eroilor este unul din locurile cele mai vizitate ale Budapestei. Inconjurata de doua cladiri importante, Muzeul de Arte Frumoase in stanga si Kunsthalle (Sala de Arta) in dreapta, Piata Eroilor este de asemenea si statie a metroului Millenium.
Metroul Millenium (M1) catre statia Széchenyifürdő.
- baile termaleBăile Szechenyi din Parcul Varosliget (City Park)


In aceasta baie exista cateva piscine acoperite si cateva neacoperite. Cea mai calda piscina exterioara are apa la o temperatura costanta de 38°C. Apa originala are o temperatura mai mare de 38°C, dar este racita inainte de a fi eliberata in piscina respectiva. Baia mai dispune de posibilitatea efectuarii de masaje iar apa are proprietati de vindecare datorate continutului de minerale.

Abonamentul pentru o zi cu dulap este de 3200 Ft in timpul saptamanii si 3350 Ft in week-end.
Abonamentul pentru o zi cu cabina este 3600 Ft in timpul saptamanii si 3750 Ft in week-end.

Ziua 2. (4 nov) Pest
- parlamentul ungar – O splendida cladire in stil neogotic, cu interioare somptuoase; pot fi admirate in cursul unor vizite in grup, sub indrumarea unui ghid, asemenea vizite fiind gratuite pentru locuitorii tarilor membre ale Uniunii Europene.
Monday-Friday (workdays) 08:00 am-06:00 pm
Saturday 08:00 am-04:00 pm
Sunday 08:00 am-02:00 pm
Tours are held in different languages: English 10 a.m., 12 a.m. and 2 p.m.
Tickets can be optained at the gate X. a quarter of an hour earlier.

- banca nationala a Ungariei

- catedrala Sf. Stefan
Intrare libera. Deschisa intre orele 9:00- 18:00.
In dreapta intrarii in basilica este un mic tezaur de obliecte ecleziastice. In spatele altarului principal si catre dreapta este punctul principal de atractie: Sfanta Capela a Dreptei. Contine Sfanta Dreapta, mana dreapta mumificata a Sf. Stefan si este un obiect de mare cult. A fost returnata Ungariei de catre imparateasa Maria Tereza, in 1771 dupa ce a fost descoperita intr-o Manastire in Bosnia.

Pentru o panorama a Budapestei, urcati scarile (364 de trepte) sau luati liftul pana la puntea observatorului domului (deschisa de la 1 Aprilie, pana in 31 octombrie).

Intrarea in biserica este gratuita, dar exista o taxa de 500 Ft pentru urcarea pe puntea observatorului. Basilica are doua turnuri cu clopot si cel mai mare clopot al Ungariei, cantarind 9,5 tone, localizat in turnul de sud.

- Teatrul National de Opera
Deschisa zilnic pentru tururi cu ghizi, intre orele 15:00 si 16:00
Taxe de intrare
Adulti : 2500 Ft

- Sinagoga (a doua din lume dupa cea din NY)
Marea Sinagoga de pe strada Dohány este cea mai mare sinagoga din Europa si a doua ca marime din lume, capabila sa adaposteasca in jur de 3000 persoane. A fost construita intre 1854 si 1859 in stilul Maur si Neo-Maur la inceputurile Romantismului.
Deschis intre 10:00 si 16:00 (cel mai tarziu)
Taxe: 1400 Ft (adulti) si 750 Ft (studenti)
Adresa: 1074 Budapest, Dohány u. 2

- Teatrul National
Adresa 1097 Budapest, Róth Miksa utca, Hungary – langa podul Petofi

Teatrul National de pe Dunare, din Ferencváros s-a deschis in 2002, fiind foarte controversat. Design-ul, creat de arhitecta Mária Siklós, este “eclectic”, pentru a oglindi alte cladiri mari din Budapesta in acelasi stil (hotelul Gellért, palatul Gresham, Parlamentul). Insa in realitate este un amestec de motive, galerii, balcoane si coloane clasice si populare pe exterior, care chiar nu se potrivesc, si cu siguranta se va demoda rapid. Dar asta s-a spus si despre Parlamentul construit in 1902. Este ciudata structura in forma de zigurat din exterior, ale carei rampe nu duc nicaieri.

Ziua 3. (Luni 5 nov) Buda’s ‘old town’

- Castelul Regal din Buda
intrarea libera
- Un funicular dragut te transporta de la Podul cu Lanturi pana sus, la Castelul Buda

= Castelul Buda este casa Galeriei Nationale a Ungariei, a Muzeului de istorie din Budapesta si a Bibliotecii Nationale. Alte atractii include Curtea Leilor, Zidul Matthias, o statuie de bronz a Regelui Matei si statuia Pasarii Turul, pasarea mitologica a maghiarilor.
= O buna parte a palatului (sau Castelului, mai des asa i se zice) gazduieste Galeria Nationala, cu marea sa colectie de pictura maghiara; in subteranele sale se intinde un labirint, iar din acelasi complex fac parte Bastionul Pescarilor, de unde se vede orasul asternut dedesubt (Castelul aflandu-se pe o colina, Dealul Castelului) si biserica Mátyás, o impunatoare constructie inceputa in secolul al XIII-lea si care a trecut prin multe la viata ei (extinderi si alte modificari, pana si o transformare in moschee in timpul stapanirii turcesti; apoi o retransformare in biserica catolica, eveniment marcat prin ornamentarea cu fastuoase decoratii baroce)

- labirintul
Luni – Duminica: 9:30 – 19:30
Adulti: 2000 Ft

- Bastionul Pescarilor
Deschis intre 9:00-18:00
Taxe: Gratuit (platesti doar daca urci in turnuri)
Intrarea este libera in Bastionul Pescarului din Noiembrie pana la sfarsitul lunii Februarie.

In trecut zona era aparata de pescari, de unde a si fost imprumutat numele.
Astazi locul este cunoscut pentru panorama sa asupra orasului si a portiunii Pesta. A fost construit, asa cum se vede astazi, intre 1985 si 1902. Cele sapte turnuri simbolizeaza corturile celor 7 capetenii de trib care au condus poporul maghiar la sfarsitul secolului al IX-lea.

- biserica Matyas
Adult 1 000 HUF
Weekdays 9 a.m. – 5 p.m.
Saturday 9 a.m. – 1 p.m.
Sunday 1 p.m. – 5 p.m.

- Colina Gellért (Gellért hegy)
- monumentul Sf. Gellért
Este o colonada si statuia comemorativa a episcopului Sf. Gellért, dupa care si-a luat numele dealul.
- Statuia Libertatii
Statuia Libertatii din Budapesta este amplasata in varful Dealului Gellért si este vizibila din oricare punct al Budapestei. Statuia (facuta de Zsigmond Kisfaludi Strobl, 1947) a fost ridicata in timpul perioadei comuniste. Dearece devenise deja un simbol al orasului, nu a fost mutata asa cum a fost cea a soldatului Armatei Rosii care era plasata la baza Statuii Libertatii.
- fortareata de pe colina Gellert
Aceasta fortareata construita de Habsburgi dupa 1848 a fost a fost un punct de control militar, inchisoare, plafon anti-racheta si acum este o atractie turistica.
- Biserica din pestera de pe dealul Gellert
In interiorul Dealului Gellért exista o retea de pesteri. Prima intrare moderna in pesteri a fost construita in anii 1920. Pestera Dealului Gellért servea ca si capela si spital pe campul de lupta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Astazi apartine bisercii, dar este si o atractie turistica.
- baile termale Gellert
localizate in aceeasi cladire cu Hotelul Gellért au fost construite intre 1912 si 1918 in stilul Art-Nouveau. Inca de la deschierea sa in 1918, Baile Gellert au ramas unele dintre cele mai frumoase bai din Budapesta.

Din cele 13 piscine ale bailor termale Gellert, 3 piscine sunt localizate in zona destinata exclusiv femeilor, alte 3 sunt in zona doar pentru barbati. Desi majoritatea persoanelor poarta costume de baie, acestea nu sunt obligatorii. Restul piscinelor exterioare, interioare, piscinele de inot in stil roman si piscina termala de langa bazinul de inot se afla in zona comuna, unde purtarea costumului de baie este obligatorie. Purtarea costumelor este obligatorie duminica, cand este ziua familiei si toate zonele sunt deschise tuturor.

Recomandarea noastra e sa incepeti cu zona termala pe care o gasiti urmand indicatoarele (totul este scris inclusiv in engleza) sau puteti intreba supraveghetorii si acestia va vor indruma catre sectiunea doar pentru femei sau doar pentru barbati. Intrati prima data intr-una din piscinele calde, unde temperatura este de 36°C sau 38°C. Dupa 20 de minute, mergeti in camera cu aburi (40°C-50°C) sau intr-o sauna (60°C-80°C), apoi faceti o baie rece (19°C), urmata de o noua scufundare in apa calda, apoi repetati. Fiecare piscina, sauna sau baie de aburi are semne care indica temperatura si de asemenea se gasesc peste tot dusuri care va vor racori.

Tarife intrare baile Gellert
Un abonament pentru o zi cu dulap costa 4100 Ft in timpul saptamanii (3000 Ft dupa ora 17:00) si 4300 Ft in week-end (3900 Ft dupa 17:00)
Un abonament pentru o zi cu cabina costa 3800 Ft in timpul saptamanii (2800 Ft dupa 17:00) si 4000 Ft in week-end (3700 dupa 17:00)
Un masaj aromatic de 30 minute costa 4100 Ft.

Program de functionare baile Gellert
Deschis zilnic intre 6:00 si 20:00.

Ziua 4. (Marti – 6 nov) Daytrip
- Palatul din Gödöllő
30km de budapesta
In wintertime: 1 November – 31 March 10.00 am – 5.00 pm daily
Permanent exhibition
(Royal apartments , The Era of the Grassalkovich, Queen Elisabeth memorial exhibition, “Centuries, Inhabitants, Stories” – the 20th century history of the palace)
Adult 2.000,- HUF

- Váci utca

- Piata Centrala
Opening hours:
Mondays: 6 am to 5 pm
Tuesday – Friday: 6 am to 6 pm
Saturdays: 6 am to 2 pm
Sundays: closed

Ziua 5. (Miercuri – 7 nov) Dunarea

- Pestera Szemlőhegyi se gaseste in cartierul cetatii Buda, am luat un tramvai pana in Piata Kolosy si de aici am mers 4 statii cu autobuzul nr. 29 pana la Szemlő-hegyi.

Pestera Szemlő-hegyi (Szemlő-hegyiBarlang) e plina de formatiuni de cristal frumoase. Pestera are un aer exceptional de curat si la cel mai de jos nivel e folosita ca si sanatoriu respirator.
In fiecare zi cu exceptia Marti: 10:00-16:00
Marti: inchis
Tururi doar insotite de ghizi: tururile incep la ora fixa.
Adulti: 850Ft

- Pestera Pálvölgyi (in total sunt aproape 200 dar numai acestea doua se pot vizita)
Pestera de Stalactite Pál-völgyi (Pál-völgyi Cseppkőbarlang) este un labirint multietajat cu extraordinare formatiuni de roca. E si cea mai lunga pestera din Dealurile Budei, intinzandu-se pe mai mult de 7 km. Tururile cu ghizi dureaza aproximativ 45 de minute si asteptati-va la pasaje strambe si necesitatea de a va catara.
Marti-Duminica: 10:00 -16:15
Luni: inchis
Tururi doar insotite de ghid: turul incepe in fiecare ore la si un sfert. Varsta minima: 5 ani
Adulti: 1050Ft

- Un tren tip “mocanita” (cu sina cu ecartament ingust), care merge peste dealul Buda, pe un traseu de 11 km, astfel ca poti admira in voie peisajul din jurul orasului

- plimbare cu vaporasul pe Dunare

Mahart - BUDAPEST BY NIGHT CRUISE WITH DINNER, LIVE MUSIC AND DANCE
ADULT 6.990.- Huf
The price encludes: 2,5 hours long cruising, and the buffet table dinner with one welcome drink
3. November – 8. December
every Saturday – the boat departs from the International Landing Stage, Belgrád rakpart 3. dock.

Legenda
Candlelit Dinner Cruise
6900 huf
INCLUDES:
2 hours 30 minutes river cruise
Welcome drink
Live music
OPTIONAL ON BOARD:
A la carte dinner on your choice – pay as you order.
(Hungarian cold appetizers – 1.990
Consommé with bone marrow in bread – 1.190
Duck breast with rosemary in red wine sauce with
sour cherry served with roasted potatoes and carrot – 4.490
„Sweet dream” chocolate cake with strawberry ragout – 1.590
coffe – 500
lemonade – 990
Gere Weninger Rosé (600 Ft/100 ml))

sau

EXCLUSIVE DINNER PACKAGE
14.900
INCLUDES:
2 hours 30 minutes river cruise
Welcome drink
Four-course a la carte menu
Live music

- podurile Budapestei
Podul cu lanturi
Primul pod construit a fost Podul cu Lanturi, proiectat de englezul William Tierney Clark. In contractul cu constructorii era stipulat ca nici un alt pod nu putea fi construit in apropierea Podului cu Lanturi, dar popularitatea podului si nevoia de mai multe poduri a fost curand descoperita si asa a inceput mai tarziu constructia Podului Margareta (constructie care a inceput in 1872).

Podul Margareta
Podul Margareta a fost proiectat de oamenii companiei D-lui Alexandre Gustave Eiffel din Paris. Avea o forma speciala deoarece a fost construit ca o prelungire a Bulevardului Szent Istvan si a Bulevardului Margit. Podul nu se continua drept de la mijloc ci vireaza brusc intr-o parte, deci fiti atenti daca treceti podul cu masina. De pe acest pod se poate cobori pe Insula Margareta, desi aceasta posibilitate a fost adaugata podului abia la inceputul secolului XX.

Primul pod “maghiar”: Podul Libertatii
Primul pod construit in totalitate de maghiari, si al treilea in randul podurilor peste Dunare, este Podul Libertatii, numit la inceput Podul Franc Joseph. Este in intregime proiectat de maghiari si piesele facute in Ungaria. Acesta este podul cu o culoare verzuie, cunoscut azi ca Podul Libertatii. Pe partea dinspre Pesta se afla sfarsitul Váci Utca si sala Pietei Mari, iar in parte dinspre Buda se gaseste Hotelul Gellert.

Podul Elisabeta
Desi Podul Libertatii a fost numit dupa Franz Josepf, istoricii sustin ca podul preferat al lui Franz Josepf nu este podul care-i poarta numele ci Podul Elisabeta. Terminat in 1903, a fost cel mai mare pod suspendat din lume. A ramas asa timp de mai multi ani, dar acum este depasit de alte poduri.

Little Princess
Don’t overlook the statue of the Little Princess on the Promenade, sitting on the railings by the embankment; she is one of Budapest’s newest attractions.

The Shoes on the Danube Promenade is a memorial created by Gyula Pauer and Can Togay on the bank of the Danube River in Budapest. It honors the Jews who were killed by fascist Arrow Cross militiamen in Budapest during World War II. They were ordered to take off their shoes, and were shot at the edge of the water so that their bodies fell into the river and were carried away. It represents their shoes left behind on the bank.

Podul Petöfi
Dupa constructia Podului Elisabeta, urmatorul pod construit a fost Podul Petöfi (numit atunci Podul Miklós Horthy) ce leaga marele bulevard de pe partea Pesta cu partea Buda, unde printre altele se afla Universitatea tehnica, multe discoteci si cluburi, etc. (A38, Rio si Zöld Pardon). Podul si-a primit numele de la faimosul poet ungur Sándor Petöfi.

Podul Arpad
In timpul constructiei Podului Petöfi s-a inceput planificarea constructiei Podului Arpad. Acesta n-a fost terminat din cauza razboiului si constructia suspendandu-se in 1943 si fiind reluata in 1948. Finalizarea s-a produs in 1950, cand i s-a dat numele de Podul Stalin, iar in 1958 s-a revenit la numele original Podul Arpad.

Podul Lagymanyosi
Ultimul si cel mai sudic pod peste Dunare a fost construit in 1995. Podul Lagymanyosi este cunoscut pentru sistemul special de lumini si pentru vecinatatea Teatrului National Maghiar si Palatului Artelor, dotate de asemenea cu lumini speciale.

- insula Margit – închiriat o bicicletă dublă
Pe Insula Margareta se poate ajunge de pe Podul Margareta sau de pe Podul Arpad. De-a lungul istoriei a avut multe nume, cel mai vestit fiind probabil Insula Iepurilor. Si-a primit numele de la Sf. Margareta, fiica regelui Béla IV. Ea a locuit intr-o manastire dominicana aici, ale carui ruine inca se gasesc pe insula.
Printre atractiile Insulei Margareta, cea mai vestita tinde sa fie fantana muzicala, aflata langa podul Margareta. Aici apa si muzica se urmaresc reciproc in intensitate si inaltime.

Ziua 6. (8 nov) Plecarea 10:00

Infos from:

http://en.wikipedia.org/

http://visitbudapest.travel/

http://www.city-break-budapesta.info/

http://www.bloguldecalatorii.ro/

https://maps.google.com/


Did you like this? Share it: