Bucataria corsa

Stabileam odata cu relatarea din La vie en Corse influenta culturala bivalenta a Corsicii – italiana si franceza, sadita peste spiritul rebel al localnicilor. Cam la fel este si cu gastronomia corsa. Renumitele branzeturi frantuzesti sau feluritele paste italiene au intrat desigur cu usurinta in obiceiurile culinare din Corsica, dar acestea au venit ca sa completeze si sa rafineze bucatele traditionale corsicane. Obiceiurile culinare sunt insa diverse si aduna tot ce se invecineaza cu Mediterana – influentele nord-africane, arabe, turcesti, spaniole s.a. se amesteca in Corsica pentru a imbogati si satisface o varietate cat mai larga de gusturi.

Dar sa revin un pic la cateva indeletniciri pe care le au localnicii; pentru ca astfel e mai simplu de realizat cam ce s-ar putea gasi in meniurile corse.

Insulari mediteraneeni, corsicanii au la indemana marea si se servesc frecvent din ea. Pozitionarea teritoriala le faciliteaza accesul la peste, alge, scoici, stridii, midii, caracatite, diferite crustacee.
E drept ca fauna maritima mediteraneana a cam saracit in ultima vreme – ceea ce a condus la o scumpire a acestor animalute ce provin din Mediterana – sau la o alta politica de marketing… Pentru ca in Corsica, daca intri intr-un supermarket iti vor sari in ochi fara sa vrei etichetele care sa evoce provenienta produselor. Iar acele produse catalogate drept corse sunt … altfel! Desigur mai bune, mai rare si mai scumpe! La fel si cu produsele marine. Scoicile provenite din Mediterana sunt mai mari si mai carnoase si duble ca pret!
Le-am incercat si noi in diferite retete si sunt mmmmmmm o nebunie!

Mai departe, cum urci incet spre munte, incepi sa observi turmele de animale. Cresterea de oi, vaci, capre sau porci (da, porcii sunt crescuti de asemenea in turme) si pastoritul sunt indeletniciri care se practica inca in Corsica si prin urmare din acest obicei provin o alta serie de meserii si … bucate. Branzeturile traditionale corse sunt facute mai ales din lapte de oaie si capra, vacile fiind crescute mai mult pentru carne.
Dintre diferitele tipuri de branza (cu denumiri nu la fel de pompoase ca cele din Franta continentala) cel mai renumit este brocciu. Brocciu – branza nationala in Corsica – este o branza destul de dura, grasa, care se obtine in mod traditional din lapte de capra (dar si din lapte de oaie) care se incheaga cu cheg natural si apoi lasata la maturat maxim o luna in conditii specifice, timp in care aceasta prinde o crusta tare ce o mentine proaspata dar si “parfumata”. Se gasesc in Corsica tot felul de branzeturi, iar corsicanii au preluat obiceiul francez de a manca branza aproape la fiecare masa, dupa felul principal; de regula insotita de salata verde asezonata cu vinaigrette si un pahar de vin rosu sau mai nou, rose.

Felul principal al unei mese este destul de consistent, corsicanii avand mancaruri destul de simple insa gustoase si sanatoase. Charcuterie corse – Stiinta prepararii carnii de porc este o indeletnicire cu care se mandresc corsicanii, acestia fiind considerati artizani in prepararea carnii de porc. Cei mai celebri sunt carnatii facuti din carne si ficat de porc – Figatelli.

Si daca tot am ajuns la partea carnivora … am testat si mancarea gatita cu carne – de vita si miel.
Veau aux olives – vitel cu masline
Este una dintre retele corsicane renumite mai ales daca o mananci acolo. De ce? Pentru ca, de regula, carnea folosita este de vitel cors, carne pe care o gasesti doar in macelariile din Corsica. Ce este asa special la aceasta carne… Foarte simplu! Laptele de vaca nu este folosit pentru branzeturi ci pentru hrana viteilor. Iar meniul format din lapte de vaca si iarba proaspata confera carnii de vitel o dulceata si o fragezime aparte.

Alt sortiment culinar cu care ne-am delectat a fost si Gigot d’agneau à la Corse – pulpa de miel cors, pe care va las sa o admirati in fotografia de mai jos.

Nu am apucat sa vorbesc de vegetatia din Corsica. Asa ca ar cam fi momentul. Ca orice tinut mediteranean si in Corsica maquisul este la el acasa. Ce este maquis-ul? O “adunatura” de vegetatie deasa compusa din iarba, flori de camp, arbusti, tufisuri. Aceasta vegetatie e protejata si cultivata pe cat putinta. Arbustii reprezentativi ce apartin acestei categorii sunt maslinul salbatic si mirtul. Din fructele acestui mirt – niste bobite mici si albastre – corsicanii fac un digestiv traditional parfumat – lichiorul de mirt. (Testat cu mare drag si de mine.)
Si daca am ajuns si la capaceii … Corsica are o varietate mare de pomi fructiferi: portocali, pruni, meri, caisi, smochini, lamai, maslini, grapefruits, cedrat (o citrica asemanatoare lamaii) si mai ales castanul. Castanul este unul dintre copacii fanion ai insulei si are un loc aparte in bucataria corsa. A fost adus de genovezi si acum el creste (e crescut) mai ales in centrul si nordul insulei, intr-o regiune denumita Castagniccia (cum altfel!?) Castanele sunt folosite apoi pentru a da o aroma aparte berii locale – Pietra, dar si pentru a se obtine o faina specifica (din castane), faina folosita mai ales pentru diferite prajituri (sau invers .. mai ales pentru faina si apoi pentru bere :P ). Dar cel mai celebru preparat din castane este Supa de castane – felul de mancare preferat al lui Napoleon.
Apoi, din toata adunatura de fructe se obtin tot felul de dulceturi sau miere de albine sau ulei de masline sau castane coapte. Evident toate aceste produse primesc supranumele de “corse” si devin speciale. :)
Acum, insa, e de inteles pretuirea pe care o dau corsicanii produselor lor tinand seama ca traiesc intr-un tinut foarte accidentat. Sunt de apreciat tocmai pentru modul in care stiu sa exploateze tot ce le ofera natura si pentru felul cum isi protejeaza si promoveaza tinuturile.

Boulangeries
In Corsica se mananca paine sau produse de panificatie facute in brutariile traditionale, corse. Din afara privind lucrurile, nu dai mare importanta acestor brutarii (pentru ca esti invatat sa iti umpli cosul de la supermarchet cu paine ambalata, cand nu te duci la restaurant), insa pentru localnici este un obicei sa aiba la masa o paine proaspata sau un croissant.
De exemplu in Porto Vecchio exista 3 mari brutari care fac tot felul de specialitati si care sunt alesi de localnici in functie de gustul si reteta acestor specialitati. (Oricum la orele cand scot copturile toate aceste brutarii sunt pline de clienti) Afland si noi despre ei, am savurat painea corsa (facuta ca la mama acasa, pe vatra, fara aditivi sau alte chimicale) si cateva prajituri facute de cei 3 boulangeri locali: Pietri, Susini, Mallaroni.


Quiche lorraine

Galette des Rois

Cu ce am stropit toate aceste bunatati? Bere corsa – Pietra – cu gust de castane sau Colomba cu gust de maquis si Vin de corse – (nu foarte renumit insa un vin usor si corect – alb sau rose) Podgoriile mai mari se afla in zonele Ajaccio, Alleria, Sartene, Cap-Corse sau Porto-Vecchio.

Acestea fiind zise, v-as ura pofta buna si traditionalul toast corsican: Pace – Salute!

Mai multe fotografii din Corsica puteti gasi pe profilul de facebook (linkurile mai jos).
Prezentarea echipelor – Le tour 2013 – Porto Vecchio
Grand Depart – Le tour de France 2013
Ajaccio

sau profilul google+ (linkurile mai jos)
Pisici corsicane
Corte-Calvi
Porto Vecchio
Bonifacio – fotografii
Le tour 2013 – Prezentarea echipelor

Sau sectiunea de pe thevert.ro dedicata Turului 2013
thevert.ro – Le Tour de France – Corsica 2013
La vie en Corse

Articole corsicane in pregatire:

Plajele corsicane – Porto Vecchio


Did you like this? Share it: